dinsdag 5 september 2017

Historische beelden van de Vlaamse visserij (III)

Maandelijks werpen we een blik op het fotoarchief van Het Visserijblad. Daaruit plukken we lukraak tien beelden. Alle hieronder getoonde foto’s verschenen eerder in Het Visserijblad.

Van rechts naar links. Z.588 Vita Nova, gebouwd in 1967 voor de rederij Pax; In het midden de Z.538 Juliana van Raymond De Groote, gebouwd in 1954. Links de Z.472 Jan Bart II, eigendom van Achiel Desmidt, gebouwd in 1955.    
De Zeebrugse vismijn in 1909.    
Op zondag 5 augustus 1956 werd de Z.452 Rembrandt op de scheepswerf van Jules Haerinck & Zonen in Zeebrugge gedoopt. Het houten vaartuig maakte zijn eerste reis met de Heistse reder Romain Falleyn als schipper, motorist Isidoor De Groote en de matrozen Achiel Dechmidt, Aimé Moens en Albert De Grootte.    


Visafslag in de Veurnestraat in De Panne, omstreeks 1895. (Foto uit Freddy L. Rigaux, ‘Bijdrage tot de studie van de visserstaal te De Panne’.    
Fernand Sandelé, aka Sweety, op weg naar IJsland, misschien wel in de lente van 1959, toen hij voor het eerst op IJsland voer, aan boord van het stoomschip O.298 Van Dyck van NV Motorvisserij. Hij heeft de IJslandvisserij beoefend tot in 1963, op verschillende schepen van de NV Motorvisserij en de NV Pêcheries à Vapeur. Zijn visserscarrière sluit hij af op kleinere vaartuigen.    
De havendam van Zeebrugge, de mole, 2.800 meter lang werd gebouwd in de periode 1897-1907. 
Gustje Verburgh zorgde voor ophef toen koning Boudewijn en koningin Fabiola op 3 april 1961 in het Oostendse stadhuis ontvangen werden. Op de receptie waren alle kustvissers uitgenodigd, want het koningspaar had als huwelijkscadeau van de stad het vaartuigje O.1 Fabiola gekregen. Onaangekondigd begon Gustje het 'nationaal volkslied van Oostende' te zingen, Op de vissemarkt zien ik geboren. Het werd massaal meegezongen door de Oostendenaars; het koningspaar keek ernaar en zag dat het goed was.    

Richard Verburgh liet in 1942 de O.46 ’t Zal wel gaan bouwen. De Vlaamse auteur Felix Timmermans stak er zijn geld in. De Laatste Vuurtorenwachter heeft hier over dat gebeuren een stukje gepost. Op de foto staat Richard Verburgh, met Anna Degroote, waarmee hij na het overlijden van zijn eerste echtgenote getrouwd was.
Visafslag op het strand te De Panne, 1919.    
Brusselaar Armand Van Coppenolle maakte in 1954 twee reizen mee aan boord van het vissersvaartuig O.81 John om een documentaire te maken over de IJslandvaart. De film ‘Noord-Noord-West' kreeg in 1956 de hoofdprijs toegekend op het Festival van de Belgische film te Antwerpen.    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten